Hoe vind je een goede software developer?

Inhoudsopgave

Welke software developer zoek ik?

Je hebt je software-vraagstuk in kaart gebracht, de voor- en nadelen van het aannemen en inhuren van developers afgewogen, en je hebt geconcludeerd dat je dit intern wilt oplossen. Maar nu zit je met de vraag: Hoe vind je een goede software developer?

De volgend stap is in kaart brengen wat je zoekt in een ontwikkelaar of ontwikkelaars. Wat moet de betreffende programmeur kunnen? Welke technieken moet hij/zij beheersen? En over welke vaardigheden en competenties moet hij/zij beschikken?

In het kort: waar moet je op letten bij het zoeken naar een goede ontwikkelaar? We leggen het je hieronder uit. Weet je nog niet zeker of inhuren of inhuren de beste oplossing is voor jouw vraagstuk? Vul gratis ons contactformulier in en dan kijken we wat het beste bij jouw situatie past.

Breng jouw verwachtingen goed in kaart

Welke verwachtingen heb je van de software developer die je zoekt? Zijn jouw verwachtingen niet te hooggespannen? Of veel te laag? Moet je nieuwe ontwikkelaar veel naar eigen inzicht of is er ondersteuning van een projectmanager? Check bij jezelf of de verwachtingen die je hebt realistisch zijn.

Elke programmeur heeft zijn of haar eigen vaardigheden. Handig, maar het ontwikkelen van een applicatie vereist vaak meerdere skillsets of disciplines. Je kunt al deze developers inhuren, maar dan is het de vraag of je continu genoeg werk hebt voor alle developers. Je zou kunnen overwegen om ontwikkelaars in te huren. Als je developers inhuurt, heb je de juiste kennis en capaciteit in huis wanneer dat nodig is en betaal je alleen voor die momenten. Je betaalt doorlopend een team met eigen developers, terwijl je ze misschien niet allemaal constant nodig hebt.

Bepaal daarnaast welke technieken de software developer moet beheersen. Een voorbeeld: je praat met een software architect omdat je een architectuur nodig hebt. De ervaring leert echter dat je nooit alleen een software-architectuur nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de software die ontwikkeld en onderhouden moet worden. Vindt de betreffende ontwikkelaar/architect het uitdagend genoeg? Beheerst hij/zij al deze kennis? Wees altijd eerlijk over wat je een ontwikkelaar te bieden hebt, zodat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn. Een te mooi schilderij schilderen zorgt voor teleurstelling aan beide kanten.

Kijk ook wat de ontwikkelaar van je verwacht. Waar mensen naartoe leiden? Kans om nieuwe technologie te gebruiken? Teamwerk of solowerk? Mogelijkheid om verder te leren? Een paar; als bedrijf heb je een pakket dat niet veel wordt bijgewerkt, maar de ontwikkelaar moet schakelen tussen projecten. Het is geen goede match, dus de ontwikkelaar zal op tijd vertrekken.

Controleer dus goed of je geen valse verwachtingen van elkaar hebt. In de praktijk zien we vaak snelle vacatures met valse eisen, waardoor het erg moeilijk is om geschikte kandidaten te vinden. Ontwikkelaars die worden ingehuurd op basis van verkeerde eisen of verwachtingen kunnen de doorvoer binnen een bedrijf verhogen en de groei remmen.

Open en eerlijk

Hoe je de juiste ontwikkelaar voor jouw bedrijf vindt.

Maak dus, voordat je de openingstekst schrijft, voor jezelf een compleet beeld van de opening en de persoon die jij zoekt. Denk goed na over wat de ontwikkelaar moet kunnen, of de verwachtingen en ambities van de ontwikkelaar passen bij de rol, en vooral wat voor soort persoon past bij het team en de cultuur. Ten slotte is het belangrijk om ontwikkelaars gerust te stellen. Door iemand te laten ontspannen, krijg je meer informatie, kun je makkelijker bepalen of deze persoon goed bij je past en heb je de meeste kans op een prettige, langdurige relatie. Door al deze punten in overweging te nemen bij het zoeken naar een ontwikkelaar, vindt je de beste match voor jouw bedrijf.

Op zoek naar een oplossing?

Ben je benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen bij het ontwikkelen van de beste oplossing voor jouw bedrijf?

Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat. Onze experts staan klaar om met jou samen te werken.

Chat openen
Waarmee kunnen wij je helpen?
Hoe kunnen we je helpen?