De veranderingen van JavaScript in 2021

Inhoudsopgave

Het onderzoek van The State of JS

JavaScript is een van de snelst groeiende programmeertalen ter wereld, dat betekent dat er jaarlijks veel verandert. Er zijn 16.085 surveys afgenomen door The State of JS, een project van Sacha Greif en Raphaël Benitte. Het doel van dit project is om nieuwe trends te identificeren in de software wereld en ontwikkelaars te helpen met het maken van technische keuzes.

 

 

Opvallende veranderingen

Er is veel veranderd in 2021. De bekendheid en het gebruik van veel frameworks, libraries en features zijn veranderd, het is het daarom zeker waard om even een kijkje te nemen op de website van The State of JS. Bij sommige resultaten zul je vast je wenkbrauw optrekken, hieronder heb je een samenvatting van de grootste veranderingen.

Al deze informatie gaat over een periode van 1 jaar.

 

Functionaliteiten

Functionaliteiten, naast syntax de basis van een programmeertaal. Momenteel is de meest bekende en gebruikte functionaliteit Optional Chaining van de laatste 3 jaar, ken je dit nog niet? Hier een voorbeeld:

var softwarebedrijf = {
    blog: [{
        title: 'De veranderingen van Javascript in 2021'
    }]
};

console.log(softwarebedrijf?.blog[1]?.name);
// Verwachte output "undefined" i.p.v. error Cannot read properties of undefined

En up nummer 2 staat nullish coalescing, ook wel bekend als “??”. Voorbeeld:

const foo = null ?? 'mooi weertje';
console.log(foo);
// Verwachte output: "mooi weertje"

const bar = 0 ?? 2022;
console.log(bar);
// Verwachte output: 0

 

Front-end frameworks

De meest bekende front-end frameworks zijn React, Vue.js en Angular. Wat opmerkelijk is, is dat het gebruik van Svelte binnen 1 jaar 5% gestegen is. Svelte, een framework om UI componenten te maken is waarschijnlijk zo hard gestegen, omdat in tegenstelling tot de bekendste frameworks Svelte de JavaScript compiled, dit zorgt voor veel betere prestaties.

Een van de bekendste frameworks Vue.JS, is in tevredenheid van developers met 5% gedaald waarbij Angular met 3% is gestegen. Dit komt waarschijnlijk omdat er veel veranderd is in het ecosysteem van Vue bij de update van versie 2 naar 3.

De tevredenheid van Gatsby, bekend als het snelste front-end framework is gedaald met 19%. Dit kan komen omdat mensen vinden dat Gatsby “over-engineered” is voor kleine sites, wat de grootste use-case is.

 

Back-end frameworks

De interesse in het back-end framework Next.js is met 6% gedaald. Dit kan komen door het gebrek aan een ingebouwde state-manager en weinig kant-en-klare plugins.
Express, het bekendste back-end framework is in tevredenheid gedaald met 4%. Vermoedelijk omdat het geen “eco-systeem” heeft, in tegenstelling tot het snelgroeiende framework Nest.

 

Libraries

Ken je Lodash en Moment al? Dit zijn namelijk de meest gebruikte utility libraries. Lodash is een verzameling en uitbreiding van veel gebruikte functies en Moment een library voor het manipuleren van Date objecten. Axios is een promise based http client, en wordt het meest gebruikt van alle http clients.

 

Testing

Tools om automatisch je code te testen worden steeds vaker gebruikt. Cypress is een van de snelst groeiende testing tools met een groei van 8%. Dit komt omdat Cypress een end-to-end testing tool is, welke jouw code test in een “live” omgeving. Sinds 2018 staat Jest al op nummer 1 als het om gebruik gaat, een tool die neppe DOM elementen gebruikt en dus niet geschikt is voor e2e of integratietests.

 

Voor hybride apps

Hybride apps zijn apps die offline web applicaties die native functionaliteit hebben voor computers of telefoons.

Computers

De bekendste hybride app frameworks voor computers zijn Electron en React Native, het gebruik van Electron is met 3% gestegen. Deze stijging komt omdat Electron meer gefocust is op Computers dan React Native. Tegelijkertijd is de tevredenheid over Electron met 7% gedaald.

Telefoons

Cordova en Ionic moeten nu de titel als bekendste mobile framework delen met Expo. Het nieuwe framework kan apps omzetten naar zowel telefoons en computers. Ionic is een framework die gebruikt kan worden in combinatie met Angular, React en Vue.

 

Toekomstige verbeteringen

In de survey zijn er ook veel verbeterpunten die mensen in de toekomst graag zouden willen zien. Zo willen mensen graag static types in JavaScript zien, zonder dat hier TypeScript voor nodig is. Ook vinden ze het manipuleren van Date objects te lastig, mensen willen hiervoor geen library zoals Moment meer voor gebruiken. Dit is een controversieel onderwerp omdat dit JavaScript complexer maakt dan het hoeft te zijn.

Samenvatting

Neem de uitslagen met een korreltje zout, The State of JS is namelijk een redelijk nieuw project. Dit is te zien in het relatief kleine aantal antwoorden van 16.085 ontwikkelaars. Het is goed dat dit soort projecten bestaan, in de super snel groeiende softwarebranche is het heel belangrijk dat je jezelf up-to-date houdt met de nieuwste ontwikkelingen. JavaScript begint steeds meer een grote en stabiele speler te worden in het arsenaal van programmeurs.

Wat we vooral zien is dat het gebruik van test tools flink omhoog is gegaan in 2021. Deze tools beginnen steeds belangrijker te worden aangezien de omvang van veel projecten steeds meer en sneller groeit.

Verder zien we dat de bekendste frameworks écht hun plek geclaimed hebben. De frameworks zoals React, Vue en Angular kent eigenlijk iedereen wel, en het lijkt erop dat dit nog lang niet gaat veranderen.

 

Met dank aan The State of JS voor het onderzoek.

 

Op zoek naar een oplossing?

Ben je benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen bij het ontwikkelen van de beste oplossing voor jouw bedrijf?

Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat. Onze experts staan klaar om met jou samen te werken.

Chat openen
Waarmee kunnen wij je helpen?
Hoe kunnen we je helpen?